Wandelroute Santiago de Compostela

Alles wat je moet weten voor een wandelroute naar Santiago de Compostela

Eén van de belangrijkste wandelroutes in Europa en zelfs over de hele wereld eindigt in Noord Spanje. Deze meerdaagse route, in de volksmond wel ‘de Camino’ of de Jacobsweg genoemd, wordt veelvuldig gelopen door personen van allerlei komaf, hoewel het van oorsprong een spirituele tocht is.

Onderwerpen

De oorsprong

In 814 werd het graf gevonden van de apostel Jacobus (Santiago in het Spaans) in de Noordwestelijke stad Compostela in  Spanje. Er deden talloze verhalen de ronde over de apostel, die van generatie op generatie werden doorverteld. In de loop van de tijd wilden steeds meer mensen, vooral religieuzen het graf bezoeken. Er werd een reusachtige katholieke kerk uit de grond gestampt, en zo langzamerhand werd de stad omgedoopt tot Santiago de Compostela. In de 11e eeuw begon de belangrijkste route, de Camino Francés, die van Frankrijk door de Pyreneeën loopt, zijn huidige vorm aan te nemen. Daarbij speelde de Abdij van Cluny die destijds heel wat in de pap had te brokkelen binnen de Katholieke kerk een grote rol. 

Wandelroute Santiago de Compostela

Routes

Ondertussen lopen er pelgrimsroutes vanuit heel Europa naar Spanje, meestal vanuit Frankrijk, maar ook vanuit het Zuiden bijvoorbeeld vanuit Portugal. Wat al deze routes met elkaar gemeen hebben De route eindigt bij de kathedraal van Santiago de Compostella, hoewel  velen ervoor kiezen om nog door te lopen (of soms fietsen) naar Finisterre: een plek aan de kust waar de apostel Jacobus voor het eerste voet aan land zou hebben gezet op het Iberische schiereiland. Ook vanuit Nederland kun je starten. De bekendste route vanuit Nederland begint in Hasselt en loopt via Nijmegen en ’s Hertogen Bosch  verder zuidwaarts naar België. Via Namen loop je verder naar Reims en dan verder naar de Zuid-Franse grens, alwaar je aansluit op de meest populaire ‘Camino Frances’. In totaal praten we over ongeveer 2400 km, dus je snapt dat je goed beslagen ten ijs moet komen. Overigens wordt ook de Portugese route, die begint in Lissabon en dan noordelijk naar Santiago de Compostela gaat, steeds populairder.

Populariteit

Elk jaar bezoeken zo'n 2,5 miljoen mensen Santiago da Compostela. Overigens betekent dat niet dat zij de Camino allemaal helemaal hebben uitgelopen. Ongeveer 250.000 pelgrims ontvangen ook daadwerkelijk een ‘Compostela’, het officiële certificaat van de Camino-bedevaart.

Wandelroute Santiago de Compostela

Praktische aangelegenheden 

Mocht je interesse hebben, houd er rekening mee dat zo’n enorme wandeling een gigantische aanslag is op je fysieke gesteldheid, dus het is wel duidelijk dat je je goed moet voorbereiden. Kwalitatief goede en passende schoenen zijn van het grootste belang , en ook een regenbestendige outfit is onmisbaar. Je moet toch zeker wel minimaal 8 tot 12 kilogram met je meetorsen, dus van tevoren is een goede training wel aan te bevelen. Wel kun je gelukkig rekenen op goede slaapplaatsen en er zijn zelfs behoorlijk wat Camino-eetgelegenheden onderweg. De weg is in het algemeen goed bewegwijzerd, maar goed kaartmateriaal over de route is zeker geen sinecure. Van de herbergen met slaapgelegenheid moet je je ook weer niet al te veel voorstellen; we praten meestal over eenvoudig ingerichte goedkope etablissementen met slaapzalen en stapelbedden.

Wandelroute Santiago de Compostela

Zingeving

Maar goed, het gaat ook om een pelgrimstocht, waarbij overbodige luxe niet echt past. De meeste mensen lopen alleen of in kleine groepjes. In principe gaat het om een spirituele tocht, dus er worden veel onderlinge gesprekken gevoerd over het leven in al zijn verschijningsvormen. Denk er dus niet te lichtzinnig over! En zorg dat je in goede conditie bent, want de tochten zijn soms lang en zwaar door soms zeer bergachtig gebied. Al met al zeker een uitdaging, maar desondanks is de tocht nog nooit zo populair geweest als nu. Een onvergetelijke ervaring!